Премиерът Бойко Борисов и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова / МС, пресцентър
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, съобщи пресслужбата на кабинета.

В рамките на срещата им в Министерския съвет двамата са обсъдили предприетите от правителството мерки в условията на пандемия. Председателят на Висшия адвокатски съвет е изразил подкрепа за усилията на държавата в борбата срещу коронавируса. Негенцова е представила пред премиера Борисов и предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

"Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава. И съм изненадан, че определени Ваши колеги са се почувствали обидени - моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време", е казал премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е отбелязал, че е наясно, че в тази трудна за всички ситуация, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена.

"Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети", е отбелязал Борисов. Премиерът е бил категоричен, че здравето на гражданите е водещо и по тази причина е важно мерките да останат докато Националният оперативен щаб и анализите покажат трайна тенденция за отшумяване на пика на заразата.

Според министър-председателя, ако мерките бъдат отпуснати прекалено бързо, има реална опасност здравната ни система да рухне след две седмици, а след това да рухнат и другите системи в държавата.

Премиерът Борисов е напомнил, че страните, които закъсняха с въвеждането на ограничителните мерки, преживяха точно това и здравните им системи изпаднаха в критични ситуации. Министър-председателят Бойко Борисов е изразил увереност, че само с общи усилия България ще успее да премине по-леко през това тежко за всички изпитание, се посочва още в съобщението.