На ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове, обяви премиерът
Карантината за коронавирус ще падне от 14 на 10 дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, след като уточни, че е дал разпореждането сутринта на среща със здравния и просветния министър. Борисов е категоричен, че децата трябва да ходят на училище. Така, ако един клас е под карантина, ще се върне в класната стая след десетия ден, а не след две седмици, както досега.

"Разпоредил съм - децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни. На ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове", каза министър-председателят.

Той отново подчерта, че ако се спазват изискванията и правилата за ограничаването на заразата от COVID-19, няма да има нужда от допълнителни мерки и ограничения.

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега, в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията, каза още Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.
 

Вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 16 октомври 2020 г.

Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места, но също така е важно да се пази психичното здраве на хората.
 
По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г.
 
 

С канцлера на Германия Ангела Меркел подкрепяме страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС. България ще продължи да...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 16 октомври 2020 г.

„Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов.

Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани“, изтъкна министър-председателят.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 16 октомври 2020 г.