/ БГНЕС
На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът, призна премиерът
Премиерът Бойко Борисов възложи на финансовия министър Владислав Горанов да се помисли и обсъди какъв е най-удачният размер на партийната субсидия и да се изготвят правила за какво да се харчи тя.

Идеята е ГЕРБ да предложат законови промени или отделен законопроект за парите на партиите. Борисов използва обстоятелството, че медиите излъчват извънредното заседание на кабинета, за да обясни обрата в позицията на ГЕРБ за партийните субсидии. Той потвърди, че до гласуване на размера им от 8 лв. на действителен глас се е стигнало след изнудване от страна на коалиционния партньор Обединени патриоти.

"На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът", обясни той пред министрите. И разказа, как лидерът на НФСБ е заявил по телефона пред него и финансовия министър Владислав Горанов: "Или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство".


Шефовете на ВКС и ВАС стават недосегаеми, контрол само за главния прокурор (ВИДЕО)

"Ние сме били против увеличението на партийните субсидии след референдума, но от парламента се предизвиква криза. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват само от субсидиите", отбеляза лидерът на ГЕРБ, като даде пример с бързото приемане на 30 точки в бюджета след зациклянето със субсидиите.

"Но това не значи, че тази тема ще я сваля от нашето внимание. Другата алтернатива беше след това заедно да сме вносители на промяна в Закона за политическите партии или Закон за партийните субсидии, което аз не мога да направя", разкри още той и уточни, че това е обсъдил с Валери Симеонов. "Чухме обидни думи, нито съм говорил с Нинова...", отрече премиерът обвиненията на ДПС, че се е договорил с БСП за 8 лв. на глас. Гласувахме партийните субсидии само за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават", заяви Борисов.

"Може да са 5 лв., може да са 7, може да са 30, Горанов да направи анализ. Този див популизъм оставете ги партиите без финансиране води до диктатура, рано или късно.

Всички диктатори са дошли на базата на народното недоволство и след това са се разправили жестоко с народа си. Демокрацията е доказала, че с многопартийна работеща политическа система дава най-добри резултати", добави Борисов.Борисов не възприема и другата теза, която застъпваше ДПС, за финансирането с дарения. "Финансиране с дарения поставя под риск по-малките политически партии да не могат да намерят финансиране за своя нормален партиен живот", коментира премиерът.

Кабинетът свиква извънредно заседание заради промени в НПК

Накрая на заседанието призна, че на вчерашния Никулден му е дожаляло за всички риби, избити за празничните трапези.

"Ако бях неправителствена организация за правата на животните, бурни протести щях да организирам вчера – убиха шараните. Иначе по "Дискавъри" дават филми - хванат рибата, погалват и я пуснат пак. А като ги избият шараните с чука по главата по рибарските магазини, това ни се вижда естествено. Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат", сподели преживяванията си премиерът.