Борисов иска отговори от Станишев
Борисов иска отговори от Станишев / снимка: Sofia Photo Agency

Столичният кмет Бойко Борисов призова премиера Сергей Станишев да обясни защо сметките за парно са се увеличили въпреки обещанията на премиера за намаляването им и на какво се дължат обещанията по време на газовата криза да бъде пуснат трети блок на АЕЦ „Козлодуй”, без това да е договорено с Брюксел. Борисов допълни, че очаква премиерът да отговори на обвинението, че управлението на правителството се свързва с израза „безвъзвратно изгубени милиарди”.

 

 

Според Борисов премиерът трябва да обясни и защо Мария Мургина е напуснала Националната агенция по приходите особено след като от ДАНС публично са оповестили, че са й отнели достъпа до класифицирана информация. „Достъп до класифицирана информация се отнема само в случаите, когато тя изтича в посока на престъпността. В този й вариант, смяната на госпожа Мургина трябваше от премиера да чуем, макар че ние никога не чухме и за Овчаров, и за Корнелия, и за Румен Петков и за много заместник-министри защо ги смени – защо я сменя и съответно дали е дал на компетентните власти да кажат защо е отнет достъп до класифицирана информация. С една дума, ако някой е застрашил националната сигурност, ако премиерът е прав, това е ДАНС, който е отнел достъпа”, каза Борисов.

 

По повод изказването на премиера, че кметът „се е разпищолил”, Борисов отвърна: „В Банкя съм чувал подобни изрази от каруцарите на гарата, но не смятам на този въпрос да му отговарям, защото просто е под достойнството. Считам, че един политик и премиер не би трябвало до използва такава терминология. А и точно да ви кажа не знам какво значи. ”