Борисов: ЕК плаши с наказателна процедура заради Кремиковци
Борисов: ЕК плаши с наказателна процедура заради Кремиковци / netinfo

Нова наказателна процедура срещу България ще се предприеме от Европейския съюз заради „Кремиковци”. Това съобщи кметът на София Бойко Борисов. Той се позова на получен отговор от Европейската комисия на неговата жалба от лятото на миналата година срещу замърсяването на столицата от металургичния комбинат.

Борисов отхвърли вероятността за коалиция между ГЕРБ и евентуална президентска партия. Това и чисто хипотетично не можело да стане най-малко, защото президентска партия е възможно да се появи чак след пет години, подчерта Борисов.

Борисов подчерта и пое ангажимент, че ако се стигне до закриване на „Кремиковци" интересите на работниците там ще бъдат защитени на 100 процента. „Ние винаги сме настоявали собствениците на комбината да спазват и изпълняват европейските еконорми и ако не могат да го правят, имаме варианти какво да правим на мястото на завода", каза още кметът.

Относно изказвания на сливенския кмет Йордан Лечков за евентуална коалиция между ГЕРБ и бъдеща партия на президента Бойко Борисов каза, че Лечков се е пошегувал, но е бил разбран дословно. „Наши хора могат да кажат и че ще правим коалиция с г-жа Меркел и Саркози и това ще е още по-добър вариант. Данчо винаги е бил във футбола най-екстравагантен, най-интересен, непредвидим. И в това беше неговият чар и аз си го харесвам точно такъв, забавен", коментира софийският управник.

За отчета на президента тази неделя по повод първата година от втория му мандат начело на държавата, столичният кмет подчерта, че в президентските думи имало и положителни идеи и намерения, но не е сигурен колко от тях и кои биха могли да се изпълнят.