Борисов: Делата срещу знакови фигури ще се решават по-бързо
Борисов: Делата срещу знакови фигури ще се решават по-бързо / netinfo

Делата срещу знакови фигури ще се решават по-бързо, а върху съдиите ще има по-пряк контрол, ако в съдебната власт и по-конкретно при разглеждането на углавни дела се въведе външен мониторинг. Това каза във Велико Търново столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той откри национална кръгла маса на сдружението на тема "Гражданска алтернатива за европейско развитие на България".

Според Борисов такъв мониторинг няма да доведе да накърни независимостта на съдебната власт. Той посочи пример с европейските полицаи или така наречените офицери за връзка, с които работи МВР и с чието съдействие се улеснява решаването на важни оперативни задачи като задържането на наркопласьори на територията на страната ни. Тези офицери, известен период наблюдават работата на оперативните групи и следят за евентуално изтичане на информация. Като добър ход Борисов посочи и решението на главния прокурор Борис Велчев да извика за свой съветник бившия главен прокурор на Холандия Дато Стейнхьоис.

Ако преди 5 години беше започнала реформата в съдебната власт, сега в Европейския съюз нямаше да ни се подиграват и да казват, че съдилищата ни могат да решават каквито искат дела, но че тези решения няма да важат в обединена Европа, коментира Бойко Борисов.