Борисов: Чест им прави на всички, които всяка вечер протестират
Борисов: Чест им прави на всички, които всяка вечер протестират / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Искра Фидосова е блестящ организатор, но явно властта не е за всеки, заяви в лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БНТ.

Борисов обясни, че тя самостоятелно е решила да се оттегли след разговор с него. С оставката й той каза, че цели да изчисти името на ГЕРБ и заяви категорично, че не си измива ръцете с това оттегляне, защото никога не е ръководил нейните действия. Тя самостоятелно е взимала решенията, които са описани в тефтерчето. Според него възможно е Златанов "да си е писал каквото той си мисли", "а могат да се измислят и куп други обяснения, но това няма да е честно към хората, към обществото и към другите партии", разясни бившият премиер.

По повод протестите срещу правителството, Борисов беше лаконичен: „Чест им прави на всички тези, които всяка вечер протестират. Никоя партия не може да каже, че тези протести ги е организирала тя. Тези, които протестират, в голямата част ни харесват. В голяма част са наши симпатизанти. Обида е да се казва, че ги организираме. Посланиците на САЩ, Германия, Франция, Великобритания изразиха позиции в подкрепа на този протест. Ние не може да кажем на хората - тези, които са гласували за ГЕРБ, да не ходят на протест".

Борисов обясни, че са били ясни в позицията си защо излизат от парламента. „Защото поведението на Сидеров и неговите депутати - в Бургас и София... Тези хора провокират да стане бой в парламента, тези хора ни провокират и в парламента, и на Съвета за национална сигурност. В нашата партия винаги съм казвал, че мъжете са си мъже, жените са си жени. Някой да каже „мръсен мангал", да те псува на майка, а майка ми е умряла... да ми каже някой, че трябва да се въздържам. Да, мога да се въздържа, ако не съм там. И Мишо Миков клепа с очички и да не вижда, че Сидеров се разхожда сред групата на ГЕРБ. Ние сме дали възможност, ако нашите колеги искат да се върнем в парламента, се вкарва точка за избирателния закон. Протестиращите протестират, защото не виждат тази представителност, която искат да има в парламента", каза Борисов.

Борисов направи коментар и на настоящата сложна политическа обстановка. „Никога не съм искал някой да ми целува ръка; Нека приемем, че и думата „да ми се извинят" е плод на емоция. Може да сме всякакви, но варненци само преди седмица и нещо ни дадоха кмет. Зад лицето на Местан, на Станишев, стоят българи", заяви лидерът на ГЕРБ. По думите му изходът е диалог.

„Отговорът е да седнем, да си кажем искаме нов избирателен кодекс. Да влезем в парламента, да го направим", заяви Борисов и допълни: „Не знам г-н Орешарски - как ходи на работа, как се прибира. Знам, че му е тежко; представям си под какъв натиск работи. Да взимаш решения в тази ситуация, трябват зверски нерви. Нищо, че лъжат отвреме - навреме. С конфронтацията - какво направихме - нито парламентът ни е парламент, нито правителството, нито президентът - с тези тефтерчета".

Снимката на нашето управление е „Дунав мост 2" и магистрала „Тракия", а тефтерчето на Златанов е негативната страна на управлението ни, обобщи Борисов направеното през незавършения си мандат.

„Никой не може да ми замете магистрала „Люлин", нито спортната зала в София. Магистрала „Люлин" - беше пет километра в полето; заведох всички журналисти да снимат планините. Южната дъга, северната тангента, „Струма", „Марица". За три години и половина построихме повече отколкото 20 години са строени.
Истински съм горд, че от София до Бургас се ходи за два часа и половина. Не мога да не го кажа" завърши Бойко Борисов.