Борисов: Царят е заложник на имотите си, Станишев ръководи куха партия
Борисов: Царят е заложник на имотите си, Станишев ръководи куха партия / netinfo

Последната дума за създаване на Агенция по сигурността ще има Ахмед Доган, защото ДПС управлява тройната коалиция. Това каза кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че ако зависеше от него, би предоставил управлението на такава агенция на опозиционна партия.

Според столичния кмет Бойко Борисов сега в управляващите няма воля за създаване на Агенция по сигурността, макар премиерът Станишев да изрази готовност за това, защото БСП и коалицията били като „ужилени”, след евроизборите. В бъдещата агенция обаче Борисов вижда да влязат военното и националното разузнаване, както и службата по сигурност. Кметът смята, че новината за агенцията се е създала, за да се удовлетвори лобито на Румен Овчаров в БСП срещу вътрешния министър Румен Петков.

„Преди създаването на тази агенция трябва да се види по какъв закон ще работи, как ще се структурира, доколко ще е независима, а началникът й трябва да е с дълъг мандат, защото правомощията му ще са като на главния прокурор”, каза Борисов.

Столичният кмет допусна, че при бъдещи промени в правителството Ахмед Доган ще се лиши от свой министър, но това щяло да е за заблуда на обществото. Неформалният лидер на ГЕРБ каза още, че докато Симеон Сакскобургготски е заложник на имотите си, в НДСВ нищо няма да се промени. Борисов категорично подчерта, че призивът му към жълтите да напуснат коалицията не означава, че партията му ще се коалира с НДСВ. „Няма да правим коалиция с тези неуравновесени хора. По време на парламентарни избори те се възползваха от мен, а царят твърдо ми каза, че няма да се коалира с БСП”, обясни позицията си той.

На въпрос той ли е човекът извън БСП, който стои зад смяната на Румен Овчаров, Борисов отвърна „Не, Доган”, и допълни: „ДПС управлява БСП. Хората в БСП са марионетки. Премиерът Станишев трябва да си даде сметка каква куха партия управлява”.