Премиерът поиска процентно разпределение на ваксините на база броя на населението на страните членки на ЕС
България е инвестирала в разработването на ваксините срещу COVID-19 и страната ни не иска никакви подаяния. Такава позиция изрази премиерът Бойко Борисов след работната среща във Виена относно разпространението на ваксини в ЕС.

„Не искаме някакви подаяния да ни се направят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде трябва сега да имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза - че малтийският премиер е най-добрият? Че е доставил най-много ваксини? Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили соридарно и гласували на Съвета. Надявам се утре този проблем да бъде решен“, допълни той.

„Има два подхода. Единият на Виктор Орбан да отиде и да вземе руски и китайски ваксини и нашият подход като членове на ЕНП - една несправедливост, един проблем да бъде решен". По думите на премиера България е предпочитана дестинация за австрийските инвеститори именно заради прозрачността ѝ.

"Надявам се още на видео срещата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел това да бъде поправено. Ние не сме надзорен орган, който да следи как се разпределят ваксините. Казват на коя дата и идват ваксините и ние ваксинираме“, заяви Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа. „Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни“, подчерта Себастиан Курц.

В хода на разговора премиерът Борисов бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога, а ваксината срещу COVID-19 е повратен момент в общата борба срещу новия вирус. Българският министър-председател подчерта пред канцлера Курц, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини срещу COVID-19 едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Само по този начин ще се постигне едновременен за целия Европейски съюз колективен имунитет“, категоричен бе българският премиер.

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов по-рано на пресконференция.

Българският премиер напомни за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи премиерът Борисов. Българският министър-председател изтъкна и като проблем това, че компаниите производители не изпълняват договорите си. „Нещо повече - те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави българският премиер. Борисов изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. „Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили“, попита реторично министър-председателят.

„Нашият призив е несправедливостта незабавно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно разпределение на база на населението“, апелира министър-председателят Бойко Борисов и изрази увереност, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с ваксинирането. Премиерът Борисов добави, че очаква още на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините“, категоричен беше Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също коментира доставките на ваксини за България. Курц беше категоричен, че трябва да бъде направена корекция в настоящия механизъм на доставка на ваксини за държавите членки, за да не получи страната ни една трета по-малко в сравнение с други държави от ЕС. „Солидарността трябва да влезе в действие, разликите в ЕС да бъдат минимализирани и ваксинационният процес да бъде успешен“, заяви австрийският канцлер.


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна днес във Виена, където участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

МС


МС


Премиерът заминава на посещение в Австрия

"Пандемията е достигнала до такъв етап, при който е от изключително значение държавите от ЕС да сме единни. Подкрепата е важна във всеки един момент", посочва още министър-председателят.



В рамките на събитието, което се проведе в австрийската столица Виена, шестимата лидери обсъдиха своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.