Борислав Цеков: Делян Пеевски трябва да подаде оставка
Борислав Цеков: Делян Пеевски трябва да подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Решение на Народното събрание за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е юридически невъзможно. Това коментира пред Дарик Борислав Цеков от „Модерна България".

В писмото си Пеевски посочва, че е готов да приеме такова решение на парламента, но според Цеков единствената цел е той да може да се върне като депутат.

„Според мен и Движение „Модерна България" като юридически казус в момента не може да има решение на Народното събрание за отмяна на избора, защото Делян Пеевски не само че беше избран с гласуване в пленарната зала, но той встъпи в длъжност, след като положи клетва - не просто пред очите на народните представители, тя беше предавана и по телевизиите. Той вече е действащ председател на ДАНС и следователно единствените основания за предсрочното му освобождаване са тези, които са изрично посочени в закона", обясни Цеков.

По думите му в закона нямало възможност парламентът да отменя избора: „За да си отиде Пеевски, той трябва да подаде оставка. Той не може да се върне като депутат в парламента, защото от момента на полагането на клетва като председател на ДАНС, мандатът му като депутат е прекратен и ще бъде много тежко погазване на институцията, ако БСП и ДПС се опитат да го върнат на депутатските банки".