Борис Велчев няма да влиза в политиката
Борис Велчев няма да влиза в политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Борис Велчев отрече категорично коментарите за негова бъдеща политическа кариера. Той е категоричен, че след края на мандата си ще продължи да бъде университетски преподавател.

"Никой нито е говорил с мен, нито ми е предлагал нищо, свързано с политически постове." С тези думи главният прокурор Борис Велчев отрече появилите се коментари в медиите за негова бъдеща политическа кариера. Той подчерта, че тези коментари нямат абсолютно никакво основание и той няма никакво желание за политическа кариера.

"Имам какво да правя след края на мандата си - аз съм университетски преподавател и се надявам да съм по-добър преподавател след тези 7 години в прокуратурата", обясни Велчев.

"Предполагам, че ще ми го припомните след 2 години, когато са президентските избори, но аз не правя лековати изявления - щом съм го казал, значи съм го премислил", добави главният прокурор.

Той припомни становището си, че 7-годишният мандат на главния прокурор е излишно дълъг и че оптималният мандат би бил 5 години. "Този срок е достатъчен на един главен прокурор, за да извърши една реформа", категоричен бе Велчев и уточни, че същото мнение поддържа и за всички други дълги мандати в държавата.

Според него има два начина да се реформира прокуратурата и той ги е предлагал нееднократно: единият е децентрализация на част от функциите на ръководството на прокуратурата, а другият - възможността да се въведе колективно решение на някои от въпросите от Колегиум на прокуратурата по подобие на общото събрание на върховните съдилища. За това обаче засега има конституционна пречка.