Борбата с корупцията е въпрос и на лична култура
Борбата с корупцията е въпрос и на лична култура / netinfo

„Борбата с корупцията е не само въпрос на законодателството, но и въпрос на личностна култура”. Това заяви заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков в предаването „Седмицата” на Дарик: „Хората трябва да приемат, че корупцията е вредна за цялото общество, въпреки че много от нас са склонни да дадат на катаджията 10 лева, вместо да ни вземат точките и книжката”.

Според Ненков борбата с корупцията не може да се осъществи само чрез средствата на закона и на наказателния процес, освен това самият закон се нуждае от подобрение.

Румен Ненков коментира и добилия известност случай „Ванко 1”: „Аз не мога да подозирам хората, които управляват държавата. България е парламентарна република и не допускам, че сред депутатите може да има корупция.

„Върховният касационен съд е изпълнил точно закона, той не прави услуги нито на защитата, нито на обвинението по делото „Ванко 1”, каза още Ненков и допълни: „Дадени са абсолютно точни указания какво оттук насетне може да последва, а да подозирам причините защо законът толкова съществено беше смекчен… позволете ми по този въпрос да мълча”.

*Интервюто с Румен Ненков чуйте в звуковия файл.