Борбата на едно дете с церебралната парализа
Борбата на едно дете с церебралната парализа / netinfo

Отново ви срещаме с малката Амелия от Павликени, която се бори с детската церебрална парализа и успешно върви към първите си самостоятелни крачки. Днес тя става на 7 години и ще отпразнува рождения си ден заедно с приятелчета и семейството си. Зад постигнатите успехи в лечението на Амелия стои нейната майка Мариана, която непрестанно търси възможности за финансиране на медицинските процедури. За да проходи, Амелия трябва да премине през различни видове рехабилитация, които укрепват мускулите на тялото й и спомагат за цялостното й развитие. Последният курс на рехабилитация беше проведен преди няколко седмици в Полша. Клиниката е избрана заради специалния вид рехабилитация в костюм, която не се предлага в България.

Какво представлява тя, разказа ни Мариана.

Много сме доволни от престоя ни там. Самата рехабилитация се изпълнява в специален костюм, наречен „Адели", който предава правилния импулс на мозъка, и заедно с много други упражнения, които са полезни за нея, за нейното развитие, за засилването на нейната мускулатура. На много неща ни научиха, научиха ни как да ползваме ръчичките, започнаха да я учат и как да пълзи, смятам, че се справя добре. Наистина сме много обнадеждени. И ако досега съм се отчайвала на моменти или съм се страхувала, че няма да успеем, сега мога да кажа, че съм много обнадеждена и вярвам, че ще постигнем успехи, защото там се запознахме с много родители от цял свят, и всички ми казваха, че техните деца са били много по-зле, когато са отишли в клиниката, и след няколко курса на лечение те са проходили и сега водят пълноценен начин на живот.

Амелия се развива много добре, смятат лекарите и рехабилитаторите в полската клиника.

Много харесаха това, което постигнаха заедно, защото те работиха заедно. Останах много впечатлена от работата на рехабилитаторите - по 4-5 часа се работи на ден и толкова съвестно си гледат работата, просто не пропускат и минутка, за да я учат на нещо полезно, на нещо, което ще бъде много важно за нейното по-нататъшно развитие.

За да се сбъдне мечтата на Амелия да ходи самостоятелно, са нужни още няколко курса на рехабилитация в костюм, а след като проходи, детето ще прави само поддържащи упражнения вкъщи. Мариана продължава да вярва в дарителския дух на хората, които помагат на Амелия.

Тази сума от 7450 евро, която набрахме за един курс на лечение, е от есемеси. Точно вашите левчета, едно по едно, ни изпратиха на лечение, така че съм много благодарна на всеки човек, който праща и ще продължава да праща есемеси.

Най-съкровеното желание и пожелание на Мариана за рождения ден на Амелия. 

Наистина тази година да успеем следващата година здравичка, правичка, сама да влезе в класната стая, без проходилки и колички, това е най-голямата ми мечта.

Ако искате да се запознаете с каузата на малката Амелия, можете да посетите страницата й във Фейсбук, „Помогнете на Амелия".

Можете да я подкрепите с дарителски sms, като изпратите текст DMS AMELIA на номер17777.

Има и банкова сметка:
BG69STSA93000018648844 в лева
BG77STSA93000018652289 в евро 
BG82STSA93000018652296 в долари
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
Титуляр - Амелия Георгиева Асенова