Болните от остеопороза спират лечението заради цената на лекарството
Болните от остеопороза спират лечението заради цената на лекарството / снимкa: sxc.hu
Болните от остеопороза спират лечението заради цената на лекарството
26664
Болните от остеопороза спират лечението заради цената на лекарството
  • Болните от остеопороза спират лечението заради цената на лекарството

820 000 болни от остеопороза ще бъдат принудени да спрат лечението си, предупредиха от Инициативния комитет на болните от остеопороза. Причината за това е взетото решение от Комисията по позитивния лекарствен списък, което влезе в сила на 1 март. По силата на това решение пациентите ще плащат 75 процента от лекарствата си, а останалите 25 ще бъдат покривани от здравната каса. Досега касата плащаше половината от цената.

Националната здравноосигурителна каса да покрива 75 процента от цената на лекарствата за остеопороза, искат от инициативния комитет. Процентът на изплащане на лекарствата за остеопороза в България бил най-нисък в сравнение с останалите европейски държави. От комитета дадоха пример с Германия, Италия, Словакия и Великобритания, където цената на тези лекарства се покрива изцяло.

Жейна Паскалева е една от хилядите българки, които страдат от остеопороза: „От една година вече ние имаме реимбурсация и аз плащах 50 на сто по-евтино, 50-60 лв. Сега трябва да плащам 75 лв. и нагоре".

От Инициативният комитет допълниха, че апаратите за установяване на заболяването са твърде недостатъчни в България. Сега те били едва 24, а за цялата страна били необходими 70-80.