Болните от грип са намалели с около 10%
Болните от грип са намалели с около 10% / cнимка: Sofia Photo Agency
Болните от грип са намалели с около 10%
23402
Болните от грип са намалели с около 10%
  • Болните от грип са намалели с около 10%

Заболелите от новия грипен вирус са намалели с 10% през последните два дни, съобщи за Дарик държавният здравен инспектор Тенчо Тенев. Все още, обаче над 200 на 10 000 души са заразени с вируса, поради което не се прекратява обявената национална епидемия.

От понеделник се прекратява грипната ваканция в училищата, освен ако щабовете по места не решат да я продължат. Единствено плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица.

В началото на седмицата всяко училище ще трябва да преброй колко ученици липсват и ако те са над 30% отново ще бъде обявена грипна ваканция, обясни здравният държавен инспектор доктор Тенчо Тенев. „Аз мисля, че много малко училища ще има, в които ще има отсъстващи ученици, тъй като повечето градове обявиха епидемия седмица преди националната. Вече втора седмица учениците не учат и  ситуацията няма да бъде толкова тежка", каза той, но уточни, че не може да прогнозира дали пика на грипа е преминал България.

10 000 опаковки с антивирусни препарати ще получи страната ни, стана ясно още по време на заседанието на Националния пандемичен щаб. 7600 от тях са дарение от СЗО, а останалите 1400 от Австрия. В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения. В централния склад на МЗ са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата и в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Освен това държавата ще купи 350 000 тамифлу и реленца.

С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора и Ловеч.

Междувременно днес стана ясно, че се отменя грипната ваканция в Ямболска област. Учениците в региона ще започнат занятия в понеделник. Това реши днес на заседание регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Остават в сила всички епидемиологични мерки в болничната и доболничната помощ. Причината е, че все още нивото на заболеваемост е високо - малко над 231 на 10 000. За оследните четири дни има регистрирани 181 нови болни. Има промяна в броя на болните по възраст. Докато до миналата седмица най-много бяха в групата от 5 до 19 години, сега преобладават болните от 20 до 64 години. В понеделник комисията ще заседава отново.

От понеделник училищата в Габровска област отново отварят врати след двуседмично прекъсване и там обаче остават в сила ограничителните мерки за лечебните заведения. За първите четири дни на тази седмица заболеваемостта в региона е спаднала от 607 на 368 на 10 000 души. Намалял е броят и на болните ученици.

Заболеваемостта от остри респираторни инфекции в Силистренско продължава да поддържа високи стойности. Средно 285 на 10 000 души са болните. До 17 ноември, вторник, да бъде удължена грипната ваканция за учениците в Силистренско, решиха специалистите.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Кюстендил и областта намалява, отчетоха днес участниците в пандемичния съвет в Кюстендилска област. За периода 2-11 ноември тя е била 176,37 на 10 000 души, а между 9 и 11 ноември тя е 93,50 на 10 000, сочи справка на Националния център по заразни и паразитни болести. 

За последния период в петте лечебни заведения в областта са обслужени общо 4706 пациенти. От тях заболелите от грип и остри респираторни заболявания са 44. Най-засегната е възрастовата група на 20- и 64-годишните, сочат данни от справката.

"Новият грипен вирус не засяга родени преди 1957-ма година. Обяснението е, че те вече са се сблъсквали с подобен щам и са изградили имунитет", коментира директорът на Спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева, позовавайки се на национално проучване.

С още три дни - от понеделник, е удължена "грипната" ваканция само за учебните заведения в Хасково и в Димитровград по препоръка на РИОКОЗ. В училищата в селата в двете общини ще има редовни занятия от началото на следващата седмица, съобщиха от регионалния инспекторат по образованието в Хасково. Ваканцията свърши и за учениците от останалите девет общини в региона.  

В Плевен е прекратена грипната ваканция, от понеделник се възобновяват учебните занятия. Другите противоепидемични мерки срещу разпространението на грипа остават. От заболяемост 400 на 10 000 в началото на седмицата нивото е спаднало днес на 278 на 10 000, обявиха от РИОКОЗ. Стойностите обаче са над епидемичните, затова остават и през следващата седмица забраните за планови операции, за работа на женските и детски консултации, както и за свиждания в болниците.

Учебните занятия във всички училища в Добрич се възстановяват от 16 ноември след едноседмичната грипна ваканция, съобщиха от общината. Според заповед на кмета Детелина Николова учениците ще бъдат  посрещани на входа на всяко училище при засилен контрол от медицински специалисти.

Обявената грипна епидемия в общината продължава, гласи още заповедта на кмета. Детските и женските консултации няма да работят, няма да се извършват  профилактични прегледи и имунизации. Преустановени са плановите операции и свижданията в многопрофилната болница за активно лечение.