Болниците ще искат 20% доплащане от пациентите за лечението им
Болниците ще искат 20% доплащане от пациентите за лечението им / снимки: БГНЕС

До края на годината болниците ще въведат официално доплащане от 20% на всички дейности, които би трябвало да се поемат напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето на лекарския събор през уикенда.

То е в отговор на намерението на надзора на касата заради недостиг на средства лечебните заведения да получат само 80% от парите за дейността си през септември. За октомври и ноември финансирането им може да е дори още по-малко, тъй като ще бъде съобразено с останалите пари по бюджета на касата.

„В Националния рамков договор има текст, според който болниците не могат да искат доплащане за дейности, платени 100% от касата. Но вече има официално решение, че тя ще плаща само 80%. Според нас това дава основание да се иска доплащането, но първо юристи ще кажат дали е така, за да не се стигне до санкции на лечебните заведения”, коментира пред в. „Сега” шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Лекарите вървят и към идеята да се спре всякакъв планов прием и да се работи само със спешни случаи. На фона на огромния недостиг от средства през т.г., който се очаква да е около 361 млн. лв., бюджетът за 2014 г. не само не предвижда покриването му, но се очаква и той да се увеличи до около 400 млн. лв. „Този бюджет е абсолютно непосилен за нас”, признава и шефът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Друго лекарско искане, което ще бръкне сериозно в джоба на пациентите, е потребителската такса да се обвърже отново с минималната работна заплата. Сега тя се определя ежегодно от правителството и е замразена на 2.90 лв. Срещу тази такса обаче пациентите на практика не получават нищо, тъй като медицинската помощ се плаща от НЗОК.

Болниците ще искат 20 доплащане от пациентите за лечението им
netinfo