Болниците с ново финансиране от 2012 г.
Болниците с ново финансиране от 2012 г. / снимка: DarikNews.bg, Ели Ташева

От новата година за болниците ще бъде въведено ново финансиране. Това съобщи в Перник министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите на медицинския персонал, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, категоричен е здравният министър. Константинов изрази надежда, че с новата схема за финансиране на лечебниците ще спре и отливът на медицински персонал от страната, като се осигури и по-добро заплащане.

Министър Константинов откри ремонтираното детско отделение в Многопрофилната болница за активно лечение "Рахила Ангелова" в Перник, в чието обновяване са вложени 250 000 лева. Ремонтът в Перник е показателен, че когато човек желае, с тези средства може да направи чудеса, каза д-р Стефан Константинов.

Правителството изпраща годишно 12 пъти повече деца за лечение в чужбина в сравнение с предходните управляващи, отбеляза още здравният министър. "На всички, които насочват пациентите за чужбина, ще дадем възможност за лечение тук на място, да викнат специалисти, да направят трансплантациите в България. Фондът може да плати това. Следващата седмица ще се проведе среща на трансплантолозите за обсъждане на този въпрос. Искам да се стимулира работата в България, защото имаме базата", категоричен е министър Константинов.

Медицински одит се провежда в момента в столичната клиника "Св. Иван Рилски" по повод поредния за лечебницата скандал, свързан с монтирането на камерите, информира здравният министър. Записите са с цел контрол, провокиран включително и от това дали избраният от пациента екип извършва операцията. В основата на проблемите в клиниката стоят парите, подчерта д-р Константинов.