/ БГНЕС, архив
Най-тъжното място на Коледа
95696
Най-тъжното място на Коледа
  • Най-тъжното място на Коледа
Най-тъжното място на Коледа е психиатрията! Думите са на директора на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в Курило д-р Цветеслава Гълъбова.
 
Тя обясни, че за разлика от другите болници, в които за празниците оставят само най-тежките случаи, болните от психиатрията остават там. Дори тези, които имат близки, не са у дома си. Има поне 15 души, които от години лежат в психиатрията, защото или нямат близки, или роднините им не искат да си ги приберат, макар и вече стабилизирани, а у нас няма приюти за душевно болни.
 

Директорът на психиатричната клиника в Курило д-р Цветеслава Гълъбова
БГНЕС, архив


"Беше ми казано от моя директор, светла му памет, д-р Иван Герджиков, в първата Коледа, която посрещнах там, че Коледата в психиатрията е най-тъжното нещо на света", сподели д-р Гълъбова.
 
"Аз реших, че да - не е хубаво човек да е в болница на празници; да, психиатрията в България, и тогава, и сега, не е най-хубавото място, на което човек да прекара Коледа. Но още първата година, а след това и през следващите 24, се убедих, че по тези празници се засилва усещането за безпомощност, безсилие и най-вече за безполезност у нашите пациенти", призна още тя.
 


"Те се оказват в позицията на едни никому ненужни хора, които нерядко близките гледат да захвърлят в болница по празниците. През всички тези години много пъти съм се борила с близките, да ги убедя да вземат болния човек вкъщи за празниците. И много често съм получавала отговор: "Ама това нали са празници, трябва да имаме настроение, да ги изкараме добре". Това звучи ужасно, то звучи гадно", не крие разочарованието си тя.