Болни протестират срещу новия лекарствен списък
Болни протестират срещу новия лекарствен списък / netinfo

Пациенти, страдащи от астма и паркинсон протестираха пред Министерски съвет. Болните настояха за среща с премиера Сергей Станишев, на която да обсъдят и предприемат мерки за незабавното решаване на проблемите им.

Здравната каса да осигури адекватни и равнопоставено лечение на всички пациенти с новата реинбурсна листа. Да се промени процедурата, по която Здравната каса договаря медикаментите, така че занапред да не се накърняват интересите на болните хора. През следващата година Здравната каса да плаща и лекарствата за онкологичните заболявания. Това са само част от исканията на пациентските организации.

Протестът на болните беше точно днес, защото от днес влиза новата реинбурсна листа на Националната здравноосигурителна каса. От листата отпадат и стават платени редица медикаменти лекуващи тежки хронични заболявания като епилепсия, паркинсон, диабет, астма. Според болните това не е прецедент и такива проблеми се появяват всяка година при договарянето на лекарствата, които плаща касата.

В отвореното писмо на пациентите, изпратено до Министерски съвет, Президентството и Народното събрание, се казва: „Спрете войната. Ако това не се случи ще потърсим правата си в българския и международния съд”.