Бойко Борисов уволни пътния шеф, Димитър Иванов заема поста
Бойко Борисов уволни пътния шеф, Димитър Иванов заема поста / Снимки: Sofia Photo Agency, БГНЕС
Бойко Борисов уволни пътния шеф, Димитър Иванов заема поста
21512
Бойко Борисов уволни пътния шеф, Димитър Иванов заема поста
  • Бойко Борисов уволни пътния шеф, Димитър Иванов заема поста

Премиерът Бойко Борисов назначи Димитър Иванов за изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура" и освободи от този пост инж. Янко Янков. Председателят на надзорния съвет на агенцията Иван Атанасов коментира пред Дарик, че смяната е очаквана.

Атанасов съобщи още, че е готов да си подаде оставката ако пътното ведомството влезе в структурата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Право на премиера е да решава кой да ръководи НАПИ, така че от политическа гледна точка го приемам нормално. От друга страна този екип на НАПИ дойде миналата есен, направи реформата, получи одобрението на ЕК", каза Атанасов.

Един от мотивите, който се посочва, е липсата на добра комуникация с европейските органи, които оперират със средствата за инфраструктура. Съгласявате ли се с този аргумент?

Не, не се съгласявам, защото не виждам на какво почива една такава констатация. На последните мониторингови комитети по програма „Транспорт", които бяха в началото на юни по ИСПА, агенцията получи много добри оценки от Генерална дирекция „Регионално развитие". Знаете ли кой пусна тръжните документи за магистрала „Тракия" миналия август, въпреки резервите, които надзорния съвет тогава имаше - Димитър Иванов. Връщаме един човек, който е пуснал тръжни процедури, които след това ЕК обяви, че са дискриминационни. Беше ми предложено миналото лято да поема функциите на изпълнителен директор, аз се отказах и направих предложение Димитър Иванов да поеме тези функции, за което съжалявах. Два месеца и половина той показа, че не може да се справи с тази функция.

Сред мотивите за направената промяна се посочват още мотивите за извършване на плащания на външни консултанти при завишени цени, недопустими действия в разходната част по бюджета на НАПИ в условия на финансова криза, липсата на адекватен механизъм за контрол и управление на работния процес, на техническото и финансово управление на крупни инфраструктурни обекти и несправяне с поставените задачи, съобразно държавните и договорни срокове.

Бойко Борисов уволни пътния шеф Димитър Иванов заема поста
netinfo

Въпреки че старото ръководство на НАПИ е било освободено от поста си преди няколко дни, то е отказало да напусне работните си места. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, като допълни, че снощната акция в пътната агенция е била организирана поради съмнения за заличаване и унищожаване на важни документи. Доказателства за такива действия обаче не са били открити. Министър Цветанов обяви също, че с идването на новото ръководство ще започне и цялостна проверка на агенцията.

Инж. Димитър Иванов ръководеше НАПИ от август до октомври миналата година. В новия екип на агенцията ще бъде включен и досегашният съветник на изпълнителния директор Клаус Дитер Щоле, който е водещ германски експерт в пътния бранш.

Дарик потърси позицията на досегашния директор на пътната агенция Янко Янков и на наследника му Димитър Иванов. До момента обаче връзка с тях не може да  бъде осъществена.