Бойко Борисов прие оставката на Сергей Игнатов
Бойко Борисов прие оставката на Сергей Игнатов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бойко Борисов прие оставката на Сергей Игнатов
60856
Бойко Борисов прие оставката на Сергей Игнатов
  • Бойко Борисов прие оставката на Сергей Игнатов

Осма оставка на министър само пет месеца преди края на мандата на кабинета Борисов. Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Причината за кардиналната стъпка стана проверката във фонд "Научни изследвания", която констатира над 60 нарушения.

В края на миналата година учени излязоха на протест заради класирането на проекти по неясни критерии и с участието на хора, близки до управата на фонда.

При двете изслушвания в парламентарната образователна комисия обаче Игнатов защити ръководството на фонда и проведения конкурс.

Премиерът ще отправи предложение до депутатите в парламента да гласуват персонална промяна в състава на правителство, като освободят от поста образователния министър.

След като сутринта премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков се срещнаха с протестиращи учени, стана ясно, че управителят на фонд "Научни изследвания" е подал оставка.

По време на срещата вицепремиерът е представил резюме на доклада, в който се констатират нарушенията - в конкурси и административни нередности.

По изрично искане на министър-председателя, на разговора не е бил поканен образователният министър.

След срещата Дянков призна, че Игнатов търпи критики, но че може да се поправи, като изпълни препоръките в доклада. "Моето лично мнение, на фона на доклада, с който съм се запознал, е, че министър Игнатов също търпи критики, но законът в сегашния му вид не позволява достатъчен контрол над самото министерство, както и над министъра, нито и над другите органи като финансовия инспекторат".

Проф. Мирослава Кортенска, която първа заговори за нарушенията във фонда, коментира, че освен Христо Петров има и други замесени, като например председателят на изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

По време на срещата учените не веднъж са повдигали въпроса за оставката на Сергей Игнатов, разказа Кортенска: "Всички учени бяха категорични, че той прикрива досега всички нередности във фонда, които те сами виждат, че са големи. Той се е държал като едно свободно ергенче, което си е въртяло синджирчето и се е возело в мерцедеса. Той не може да има никаква публичност повече в това правителство, след като пред парламентарната комисия два пъти каза, че няма никакви нарушения. Значи той ги прикрива по някакъв начин".

Цял ден нито подалият оставка Христо Петров, нито Рангел Гюров отговаряха на мобилните си телефони.

Подалият оставка Сергей Игнатов също не беше открит за коментар.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия, несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.

На 5 декември около 200 учени скандираха "Мафия" и "Оставка" пред МОМН. Някои от тях носиха гнили домати, други пък носиха изцапано бельо, а над него пишеше: "Бельото като дискурс". Учените носеха и плакати "Оставка за Игнатов и Гюров", на друг пишеше "Оставка за Гюров". Няма да реши проблема оставката на Игнатов, а като се смени цялото ръководство и започне да се гледа на нещата, свързани с наука сериозно. Проблемът ще се реши, когато парите отиват по предназначение за проекти, които да развиват наука, каза Златина, която носеше плакат с искане за оставката на Игнатов.