Бойко Борисов прие оставката на Божидар Димитров
Бойко Борисов прие оставката на Божидар Димитров / Sofia Photo Agency

Премиерът Бойко Борисов е подписал оставката на министъра за българите в чужбина без портфейл Божидар Димитров. Това съобщи Димитров пред Нова телевизия.

Минути по-късно и премиерът Бойко Борисов каза пред Би Ти Ви, че е приел оставката и че много съжалява за това, но го прави, за да се покаже, че няма двойни стандарти. Обвиненията за това към Борисов дойдоха, след като ГЕРБ пожела да бъдат отзовани всички посланици, обявени за агенти на ДС.

"Благодаря му за свършената работа, надявам се по този начин да продължи да работи с мен и занапред", заяви Борисов.

На следващото заседание на Министерски съвет правителството ще предложи на президента Георги Първанов да бъдат изтеглени дипломатите, за които беше установена принадлежност към структури на бившата ДС.

В предаването „Годината" на Дарик премиерът заяви, че ще поиска оставка на Божидар Димитров заради агентурното му минало. След „осветяването" на няколко десетки български посланици, които са работили за бившата Държавна сигурност, Борисов поиска тяхното отзоваване и обяви, че е готов да се раздели и с министър Димитров. Сътрудничеството на сегашния министър без портфейл започва в началото на 70-те години на миналия век, като последователно Божидар Димитров се „подвизава" в Държавна сигурност под псевдонимите „Кардам", „Тервел" и „Телериг".