/ Правителствена информационна служба
На 30 април ще се решава за парада на Гергьовден, каза премиерът
Премиерът Бойко Борисов не скри, че е разтревожен от данните от скрининговото проучване на полицаите и военните, които показват сблъсък с коронавируса само на 1% от служителите на МВР, а още по-малко сред военните - 0,7%. Това показва, че още дори не сме започнали епидемията, констатира Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата си със Светия синод.

"Като циганета се молим за тестове да намерим. Казвам циганета в добрия смисъл на думата",
каза Борисов за опитите ни да намерим от по-мощни държави. 

Синодът: Няма да раздаваме върба и цветя на Цветница

"А вие, като латерни, всеки ден питате - тестове, тестове, тестове. Можехме и ние да поръчаме ментета, ама се спряхме", добави той. Борисов констатира, че някои държави се съдят сега и си искат парите, "ама няма кой да им ги даде".

Има три варианта за отбелязване на празника на Българската армия и за това дали ще се състои традиционният военен парад на 6 май, Гергьовден, стана ясно още от думите на премиера Бойко Борисов.

Преди да даде брифинг за Великден и мерките на Светия синод и правителството, премиерът е обсъдил и действията на кабинета заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Младен Маринов: Повече ме притесняват празничните трапези, а не църквите

„Ако са добре нещата – първият вариант, ако са зле – вторият вариант, ако са много зле ще бъде третият. На 30 април пак ще водим с Каракачанов кой от трите варианта да предложим за 6 май“, посочи министър-председателят на брифинг в Министерския съвет.

Той се закани още да затвори пазарите, където мерките не се спазват.

„Умоляваме да се спазва ред и изведнъж се накачулват всички, все едно ще свършат ябълките. Ще спрем пазарите, докато не се направи ред, какъвто е в магазините“, допълни той.

Борисов разпореди да бъде освободен бордът на Банката за развитие

Борисов даде да се разбере, че няма да промени решението си за смяната на ръководството на Българската банка за развитие.

"А дали съм човек на Прокопиев и "Капитал", ако отворите публикациите през последните 15 години, не знам дали ще намерите публикации да са ме похвалили", заяви Борисов. Той продължава да смята, че "не е красиво и не е редно" да се дадат 75 милиона лева за кредит в тази ситуация.

„Най-малкото звънни и ми се обади – чиста е сделката. За народа това е държавната банка, а да кажа, че не съм знаел, не е сериозно. След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаех, нямаше да има. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара. И знаем какво е било“, допълни той.