Бойко Борисов чака оставката и на Рангел Гюров
Бойко Борисов чака оставката и на Рангел Гюров / снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов чака оставката и на Рангел Гюров
60893
Бойко Борисов чака оставката и на Рангел Гюров
  • Бойко Борисов чака оставката и на Рангел Гюров

Премиерът Бойко Борисов поискал оставката на министър Сергей Игнатов, защото Игнатов не се вслушал в съвета му да направи нужните промени във фонд „Научни изследвания". Това стана ясно от коментара на министър-председателя във връзка с промените в образователното министерство. Борисов посочи, че очаква още днес оставката и на Рангел Гюров, председател на изпълнителния съвет на фонда, а през следващите няколко дни ще бъдат сформирани новите състави на министерството и фонд „Научни изследвания".

„За съжаление, министърът не ме чу, когато му казах в петък, че въобще като чуя думата корупция не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада", каза министър-председателят и допълни, че е помолил министъра да направи необходимите промени във фонда, а Игнатов е решил да го убеждава в обратното. „Затова всички, включително и да се надяваме и председателят на борда да си е дал оставката, че него го бях пропуснал и ще си отидат", каза Борисов.

Той допълни, че ще се водят нови хора, които да могат заедно с учените да седнат и да използват парите да правят наука. Борисов е убеден, че през тази и следващата седмица ще бъдат „конструирани наново" министерството и фондът.

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Причината за кардиналната стъпка стана именно проверка във фонд „Научни изследвания”, която констатира над 60 нарушения.

В края на миналата година учени излязоха на протест заради класирането на проекти по неясни критерии и с участието на хора, близки до управата на фонда. При двете изслушвания в парламентарната образователна комисия обаче Игнатов защити ръководството на фонда, и проведения конкурс.