Богомил Бонев: Документите срещу шефа на ГДБОП са автентични
Богомил Бонев: Документите срещу шефа на ГДБОП са автентични / снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев твърди, че документите, които се появиха в интернет за шефа на ГДБОП Станимир Флоров, са автентични и върху тях има негови резолюции, предава в. „Труд".

Софийската градска прокуратура започна проверка на документите, изпратени до държавното обвинение и до медиите, в които се съобщава, че шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

"Журналисти, получили материалите, ми ги изпратиха. На разпечатките за специалните разузнавателни средства, които са до декември 1999 г., докогато бях вътрешен министър, виждам мои резолюции", каза Бонев и добави: "Информацията, която се получи до онзи момент, беше достатъчна за дисциплинарно уволнение на Флоров. Но не се стигна до това, за да се обхване целият кръг от лица и за да се стигне до разкриване на по-сериозна група".

Бонев допълни, че дал резолюция за СРС спрямо Флоров, без да каже на тогавашния шеф на НСБОП Кирил Радев. "Не съм уведомил Радев не заради недоверие към него, а защото така се работи в МВР, ако искаме разработката да има успешен край", спомни си Бонев.

Той призна, че заедно с тогавашния премиер Иван Костов са награждавали по-рано Флоров за разбиване на контрабандни канали за спирт. "След това започнаха да постъпват информации за контакти с хора от криминалния контингент и разпоредих разработката", каза бившият МВР шеф.

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров от своя страна заяви, че е възмутен от тенденциозното изнасяне на секретни материали. Това било целенасочен удар срещу МВР в дните преди изборите.

Софийска градска прокуратура започна проверка за изясняване на фактите и обстоятелствата около документи, изпратени до медиите и свързани с директора на ГДБОП Станимир Флоров. По електронна поща в Софийска градска прокуратура (СГП) бяха получени сканирани копия от материали от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно". Според документите Флоров е разработван заради съмнения за връзки с организираната престъпност.

От БСП заявиха, че самият факт, че Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП. „Очакваме бърза и адекватна реакция в тази посока от министър-председателя Марин Райков и президента Росен Плевнелиев, който носи пряката отговорност за работата на служебното правителство", посочиха от БСП.