Американски служби разследват взрива на полигона в Анево. Зад експлозията се крие сделка за милиони със стари гранатомети, съобщава Нова телевизия, като се позовава на свои източници, близки до разследването. Американска компания е искала да тества снарядите преди да ги купи.

Боеприпасите, които са били тествани на полигона в Анево, са били с изтекла техническа годност. Частна софийска фирма ги е закупила от Министерството на отбраната и е искала да ги продаде на много ниска цена на щатска компания, разказва един от бившите директори на ВМЗ-Сопот.

Експерт: Боеприпасът, който избухна в Анево, може да е бил с изтекъл срок

Граната, която уби американецът и рани още четирима души, е на 31 години. Според оръжейниците от ВМЗ причината за взрива не е старият снаряд, а човешка грешка.

Куп технологични грешки при тестването на боеприпасите откри бившият началник на полигона в Анево. Кирко Канагрохов 20 години е ръководел полевите изпитания при взривяването на гранати и снаряди.

"На този полигон има 3-4 позиции. На всяка позиция има железобетонен бункер с дебелина около 50 сантиметра нагоре. Има амбразури, през които се наблюдава и те дори са защитени от осколки. Вина носи този, който ръководи изпитанията", на мнение е той.

Занижен контрол и пренебрегване на правила довели до взрива в Анево

Инспекцията по труда влезе на проверка в полигона. Междувременно работниците от ВМЗ-Сопот отново са нокти, защото зарази взрива в Анево производствените цехове в Иганово няма да заработят скоро, тъй като заводът реално остава без изпитателна площадка.

Работниците трябваше да влязат в цеховете в Иганово във вторник, но това засега няма да стане.

В събота около 11:30 ч. избухна взирв при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Един човек загина, а четирама бяха тежко ранени.

Източник: Novanews.bg