БНТ не може еднолично да свали новините на турски
БНТ не може еднолично да свали новините на турски / снимкa: Sofia Photo Agency
БНТ не може еднолично да свали новините на турски
23362
БНТ не може еднолично да свали новините на турски
  • БНТ не може еднолично да свали новините на турски

Българската национална телевизия не може еднолично да свали новините на турски език. Към днешна дата всяко едно прибързано и емоционално действие ще наруши програмната ни лицензия. Това съобщи генералният директор на телевизионната медия Уляна Пръмова.

Преди два месеца след провеждането на задължителното шестмесечно отчитане на БНТ е бил поставен въпросът за новините на турски език. Отговорът на Съвета за електронни медии (СЕМ) е, че няма закононарушение, каза генералният директор Уляна Пръмова:

„Личното ми мнение е, че в края на 2009 година ние сме по-нетолерантни, отколкото преди 10 години - нетолерантни към различните. Колкото и да е нисък рейтингът на турските новини по БНТ, той сочи, че те са гледани от 50 000 - 60 000 души на ден. Премахването на тези новини в момента лишава тези хора от тази информация, която очевидно на тях им е необходима. Професионалното ми мнение е, че при бъдещото развитие на БНТ с няколко програми, може да се преформулират и преформатират предаванията за малцинствата и предаванията на майчин език".

През декември ще бъде готово мащабното социологическо проучване и като се видят резултатите от него ще вземем аргументирано решение, посочи Пръмова.