БНД няма да подкрепи избора на инспектората
БНД няма да подкрепи избора на инспектората / netinfo
Народното събрание обсъжда избора на членове на съдебния инспекторат. За да бъде избран съставът му е нужно мнозинство от поне две трети от народните представители. Очаква се бившите жълти депутати от сегашната „Българска нова демокрация” да гласуват срещу избора на инспектората

За да заработи новият орган, който ще контролира съдебната система, е нужно да бъдат избрани десетте членове на инспектората и главният инспектор – пост, за който от левицата предлагат заместник-министъра на правосъдието Ана Караиванова. За десетте места на инспектори бяха предложени първоначално 17 кандидатури, повечето на управляващото мнозинство. Те останаха 16 обаче след като преди ден депутатът от НДСВ Минчо Спасов оттегли своята номинация от надпреварата.

По време на дебатите от опозицията поискаха мнозинството да изтегли внесените кандидатури и да започне нова процедура, при която всички политически сили да имат по равен брой представители в инспектората – за да няма партиен диктат и политически пазарлъци и да не се пренася квотният принцип 8-5-3 в съдебната система.

Защо спират разглеждането на важен въпрос като бюджета, попита Костов и добави: „Простото обяснение е, че трябва да се спазарите. Явно за вас е толкова важен контролът върху съдебната власт, че да поставите всичко на карта”. В отговор председателят на групата на левицата Михаил Миков обвини опозицията, че се опитва да блокира избора на инспектората и заяви, че той трябва да стане факт, защото в началото на новата година ще има проверка по свършеното в сферата правосъдие и вътрешни работи.

Минимум 160 гласа трябва да събере всеки един кандидат, за да бъде избран в съдебния инспекторат. След напускането на 16 депутати от НДСВ обаче и създаването на „Българска нова демокрация” трите управляващи партии останаха само със 152 гласа подкрепа. По неофициална информация мнозинството вече си е договорило подкрепата на „Български народен съюз” и на независими народни представители.

Владимир Дончев от „Българска нова демокрация” съобщи официално, че бившите царисти няма да подкрепят избора на инспектората, тъй като са правени недопустими пазарлъци, а местата в този орган са ползвани за разменна монета при договорката на други постове.

Дебатите продължават.