БМФ: Запушена тръба е предизвикала мазутния разлив
БМФ: Запушена тръба е предизвикала мазутния разлив / netinfo

Предполагаемата причина за инцидента с нефтения разлив в района на варненската корабостроителница е запушена мерителна тръба с шлака и ръжда, наслоена по време на ремонта на горивния танк /резервоара/ на кораб "Адалберт Антонов". От това е последвало неточно замерване на приеманото количество мазут. Горивото е преляло през отдушната тръба, през ватервейса на главна палуба, съобщиха от пресслужбата на БМФ, собственици на "Адалберт Антонов".

Инцидентът стана около 3 часа тази сутрин, припомня Дарик радио. Предполагаемото количество гориво зад борд е 200-300 литра. От частната компания "Поддържане на чистотата на морските води" опитаха да ограничат петното като го оградиха с бонови заграждения. Част от мазута обаче тръгна към вълнолома на пристанището. Събирането на разлива продължава и в момента с 3 нефтосъбирача.

Проверка на Параходството е установила, че капитанът на кораба, екипажът и аварийната група е действала стриктно, съгласно международните правила за борба с нефтени разливи, като и по разпореждане на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

Други новини от Варна