БЛС: Оставката на Борисова не решава проблема, протести ще има
БЛС: Оставката на Борисова не решава проблема, протести ще има / БГНЕС, архив

От Българския лекарски съюз заявиха, че оставката на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова не решава проблемите в здравеопазването и не променя намерението на лекарите да протестират през октомври. За Дарик главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков напомни, че от организацията настояват за оставките на финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Доктор Ленков не изключи възможността оставката на здравния министър да доведе до допълнителен хаос в системата.

От лекарския съюз получихте оставката на финансовия министър, но получихте тази на здравния министър, доколко и как това ви удовлетворява?

Д-р Димитър Ленков: „Това е един достоен акт на един човек, който вижда, че в тази ситуация не може да свърши работата, не по нейна вина, и си подава оставката. Що се касае до това дали тази оставка ще реши проблемите в здравеопазването, смятаме, че няма да ги реши, защото причината за това състояние в здравеопазването не е в неспособността на министъра на здравеопазването да се справи, а в невъзможността да се справи при тази финансова рамка, зададена от финансовия министър Симеон Дянков. За нас е много по-важно оставката на финансовия министър, както и на председателя на Надзорния съвет на касата, отколкото оставката на професор Анна-Мария Борисова".

Пациентски организации споделиха тревогата си, че това ще създаде хаос в последните месеци от календарната година, подготвя се и бюджетът?

Д-р Димитър Ленков: „Напълно е възможно да създаде хаос, защото сега един нов министър тепърва да навлиза в проблематиката, виждате колко е сложно. Това няма да спре нашите протести. Подготвяме ги и ще ги осъществим. Ако не се получи оставката на финансовия министър и на Владислав Горанов, ние тръгваме да протестираме".

Смятате ли, че бързо ще се намери фигура за този пост?

Д-р Димитър Ленков: „Първо, беше употребен д-р Нанев, нашият бивш председател, буквално беше употребен. След което проф. Анна-Мария Борисова. Сега човек трябва да е малко търсач на силни усещания или самоубиец, за да се захване с тази работа".