БЛС организира национален протест заради рамковия договор
БЛС организира национален протест заради рамковия договор / netinfo

Национален протест ще организира Българският лекарски съюз срещу заобикалянето на договорното начало по отношение на Националния рамков договор за 2007 година.

Националният съвет на съсловната организация е взел решение за поредица от действия, които да разяснят на пациенти, лекари и политици, че служебното договаряне нарушава конституционните права в сферата на здравеопазването.

Лекарите ще разясняват на пациентите си защо не могат да ги лекуват както трябва през следващата година. Една от причините, според Лекарския съюз, е, че 1 милион направления не са покрити с финансов ресурс и като цяло средствата за здравеопазване не са достатъчни.

В последния възможен ден – на 22 декември, от Националната здравноосигурителна каса са представили на министъра на здравеопазването проект за договор, в който няма договорените с Българския лекарски съюз клаузи. От съсловната организация настояват Касата да каже как ще се процедира с договорите с изпълнителите за медицинска помощ след 1 януари.

През първия месец от годината Българският лекарски съюз ще проведе Национален съвет съвместно с Асоциацията на медицинските сестри и ще информира и европейските структури за „опита за подмяна на цялостния модел и заобикаляне на договорното начало”, посочи председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов.

Той призова всички лекари да се присъединят към инициативата на Дарик, вестник „Стандарт” и БТВ в подкрепа на медицинските ни сестри в Либия „Не сте сами”.