пресконференция Иван Маджаров БЛС
пресконференция Иван Маджаров БЛС / БТА
Няма причина да не се подписва Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не подпишем. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

“Няма някакви заплашващи неща за колегите, които работят да накарат съборът да гласува отрицателно”, каза д-р Маджаров.

Новите предложения, които са договорени между БЛС и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с които ще се запознаят делегатите на събора, са възможността при първо нарушение от един тип да няма санкция, а да се дава методично указание на лекаря. Няма да се кумулират санкциите и колегите няма да бъдат третирани като нарушители всеки път, каза Маджаров.

От НЗОК приеха и предложението ни да има отделен бюджет и целенасочено финансиране на иновациите – роботизираната хирургия, която се извършва в болниците. Друга новост в текстовата част на новия договор, която ще бъде представена на събора, е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, каза още д-р Иван Маджаров. Пациентите на общопрактикуващите лекари, които имат договори с центрове за оказване на неотложна помощ, ще се обръщат към тях при нужда след 20:00 ч., припомни той. 

Въпреки че нямаме финансови параметри поради липса на бюджет, ще предложим на събора да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които ще трябва да защитаваме, допълни д-р Маджаров. Ако това не се случи, в следващите 2-4 месеца няма да има рамков договор и колегите ще работят по стария документ, но лекарите в извънболничната помощ няма да могат да си получават парите, договорени още в края на миналата година.

По думите на д-р Маджаров преговорите, водени с НЗОК, досега са в конструктивен дух.
 
БГНЕС, Десислава Пеева/БТА