БЛС изпрати писмо до МВР във връзка с нападението над лекари
БЛС изпрати писмо до МВР във връзка с нападението над лекари / снимка: Sofia Photo Agency

Български лекарски съюз е изпратил официално писмо до министъра на МВР и вицепремиер Цветан Цветанов и до министъра на правосъдието Маргарита Попова във връзка с инцидента в реанимацията на Университетската болница в Плевен от 13 ноември, при който пострада дежурният екип. В писмото БЛС категорично изразява своето възмущение от поредния вандалски акт, извършен срещу медици, изпълняващи служебните си задължения. Потърпевши от побоя са дежурният лекар д-р Славейко Богданов, две медицински сестри и една санитарка. Причината е отказ нападателите да бъдат допуснати при тяхна роднина със съмнение за новия грипен вирус.

"В последно време зачестиха случаите на тормоз над лекари в цялата страна и ръководството на Българския лекарски съюз се счита задължено да сезира компетентните органи, с оглед засилване на охраната и бдителността на полицейските служители. Чувството за беззащитност на работното място съпътства все повече лекарското съсловие и ръководените от вас институции би трябвало да предприемат адекватни и бързи мерки, за да гарантират на съсловието спокойно и сигурно изпълнение на преките му лечебни задължения", се казва в писмото.

От БЛС изразяват надежда за прецизност и строгост при прилагане на необходимите процедури в конкретния случай, така че причинителите на това престъпление да получат най-строги наказания. Лекарското съсловие изразява и своята увереност, че съдебната система ще наложи най-строгите, предвидени от закона присъди, за които обществото ще бъде информирано. Писмото е подписано от д-р Цветан Райчинов - председател на УС на БЛС.

Други новини от Плевен