На преговорите с Касата трябва да предложим повишени цени на клиничните пътеки средно с 25%. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров по NOVA NEWS преди началото на преговорите между представителите на НЗОК и на Българския лекарски съюз. Той припомни, че при миналогодишните преговори са започнали от 25% и са стигнали до 22 на сто средно увеличение. Тогава са въведени и механизми за контрол на някои по-тежки диагнози, които са дали резултат, поясни той.

За пореден път парламентът гласува увеличени средства за извънболнична помощ като целта е профилактика, каза председателят на браншовата организация. Със сигурност профилактиката за българското население не е достатъчно, но това е на максимумът за лекарите, обясни Маджаров.

НЗОК ще заплаща лекарства за лечение на рак на млечната жлеза при мъжете

По думите му болниците отново ще имат задължение да подсигурят минимални възнаграждения, както е записано в Закона за здравното осигуряване и в НРД.

„Ние трябва да договорим едни по-високи цени във връзка с това те да успеят да осигурят заплати. До голяма степен увеличението в болничната помощ може да се окаже и недостатъчно и ще трябва да си дадем сметка, че ще трябва да се разчита и на част от резерва в бюджета на НЗОК, за да се покрият очакваните дефицити”, каза Маджаров.

Парите за заплатите на работещите в Спешната помощ трябва да бъдат предоставени през бюджета на Здравното министерство и трябва да гарантират високи възнаграждения, уточни председателят на БЛС.
 
NOVA NEWS