БЛС иска да се подновят преговорите за новия рамков договор
БЛС иска да се подновят преговорите за новия рамков договор / netinfo

Управителният съвет на Българския лекарски съюз настоя Националната здравна каса да започне да преговаря по Националния рамков договор за 2009 година. Документът определя обема медицински дейности и цените на клиничните пътеки, които се заплащат от касата. От институцията не започват преговорите с аргумента, че лекарският съюз не е им е представил списък с легитимните си представители, които да се включат в тях.

Ето какво каза Димитър Петров от съсловната организация относно отказа на касата за преговори по финансовата част на договора:

Моето категорично становище е, че всичко това се използва за повод касата да не преговаря, а касата не иска да преговаря, защото не иска да стане ясен до последния момент проектобюджета й не само за изпълнителите на медицинска помощ, а и за цялата общество. Големият проблем, който аз знам и по моя информация по разчети на всички експерти, които са запознати, е, че с вдигането на здравноосигурителната вноска на осигурителните прагове и т.н., касата очаква да събере между 2,4 и 2,5 милиарда лева. В същото време тя прави бюджет с много по-ниски стойности. Въпросът е къде отива разликата от тези осигурителни вноски, които трябва да се използват за медицински дейности. Те гласят тези вноски да отидат в някакъв резерв. Не може на българските граждани да им се увеличат здравноосигурителните вноски, те да ги плащат, а някой тези пари да не ги използват за здравеопазване и то в момента, в който всички, включително и самата каса, признават за тоталния дефицит, с който работи системата.