Блокираните на пътя студенти са приютени в туристическа спалня
Блокираните на пътя студенти са приютени в туристическа спалня / netinfo

22-ма от студентите от Софийския университет, които бяха блокирани в Перущица заради непочистения сняг по 23-километровия път до хижа „Върховръх”, са настанени в туристическа спалня „Перущица” и са на топло. Това съобщи за Дарик Георги Панов, секретар на туристическо дружество „Върховръх” към Българския туристически съюз.

Други 66 студенти от двете групи, тръгнали за хижата и хотел „Родопа”, който се намира на един километър от нея, са си тръгнали към къщи разочаровани, че няма да могат да празнуват 8 декември. Настанените в туристическата спалня студенти са получили със съдействието на кмета на Перущица електрически печки и в момента вече празнуват, допълни Панов. Той съобщи, че очаква още утре след 10 часа пътят за хижата и хотела да бъде почистен от фирмата, наета от община Родопи да поддържа пътната мрежа през зимата.

Студентите позвъниха в Дарик около 16 часа за съдействие и обясниха, че шофьорът на автобуса им е отказал да тръгне от Перущица за хижата заради непочистения път, по който имало еднометрова снежна покривка. След намесата на Дарик стана ясно, че почистващата фирма е изпратила няколко трактора да ринат сняг, но един от тях се е преобърнал и се е наложило с полиция и помощта на туристическото дружество да бъде изправен.

За два часа, докато се стъмни, тракторите са успели да почистят пътя до село Скобелево, намиращо се в близост, но заради тъмнината са прекратили работа и ще продължат утре.

Вече второ денонощие в селото, хижа „Върховръх” и хотел „Родопа” няма ток, каза още Георги Панов. Той съобщи, че екипи на електрическата компания изчакват пътят да бъде разчистен, за да възстановят електрозахранването. Надявам се, че утре вечер студентите ще бъдат в хижата и хотела и ще празнуват 8 декември както трябва, ние сме се подготвили за тях и екипът ни вече ги очаква горе, допълни Панов.

Други новини от Пловдив