Блокадата на  Калиакра ще бъде денонощна
Блокадата на Калиакра ще бъде денонощна / netinfo

Работници барикадираха входовете на добричката рафинерия „Калиакра”. Блокадата ще бъде денонощна, докато ръководството на фабриката не се съгласи на преговори за по-добри обезщетения. Две живи вериги от около 100 души преграждат от рано тази сутрин порталите на предприятието.

През блокадата не се пропускат нито служителите от администрацията, нито товарни автомобили със зърно.

В 14 часа трябваше да започне среща между изпълнителния директор на „Калиакра Цветан Илиев и представители на работниците. Илиев поиска достъп на счетоводителите до работните им места и заяви, че няма да се поддаде на натиск.

Протестиращите пък обявиха, че докато директорът не се ангажира с истински преговори, а не с повторение на старата информация за два варианта на обезщетения, блокадата ще остане.

На работниците от маслобойната се предлагат 2 заплати по кодекса на труда или 6, ако напуснат сами. Работещите в „Калиакра” искат европейски обезщетения от 24 заплати.

Зад протеста застана и кметът на Добрич Детелина Николова. Тя обяви, че е разговаряла с ръководството на „Калиакра”АД и със служители от посолството на САЩ. Собственикът на добричката рафинерия – мултинационалната компания „Бунге” със седалище в САЩ – спира производството на олио в Добрич заради сивата икономика в България, станало ясно от разговорите.

От „Бунге” се оплакали, че някои производители на мазната течност не плащат ДДС. Освен това имало нелоялност при изкупуването на слънчогледовото семе. Тези негативни фактори довели „Калиакра” до лошо финансово състояние и дружеството било пред фалит.

„Бунге” обяви преди три седмици, че изнася производството на бутилирано олио в Румъния. Без работа ще останат 167 добричлии.