/ ThinkStock/Getty Images
Близо три пъти намаляват нарушенията при слънчевите очила, предлагани в търговските мрежи. Това са показали резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Около 7 процента от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. При подобни акции само преди година те са били 20 на сто от разпространяваните продукти.

Инспекциите са обхванали 246 обекта и са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Проверени са били 552 броя различни модели очила, като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 с липсваща маркировка за съответствие.

За констатираните нарушения са били съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.