Близо час Станишев „вися” в Рила
Близо час Станишев „вися” в Рила / netinfo
Министър-председателят Сергей Станишев увисна за близо час на няколко метра височина в кабинков лифт. Лифтът блокира минути, след като премиерът потегли с него от Благоевград към строящия се ски център „Бодрост" в местността „Картала". Освен Станишев с лифта пътуваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов, кметът на Благоевград Костадин Паскалев.

Премиерът Сергей Станишев попадна в капан на повече от 30 метра височина над Карталска поляна в Рила, мястото, където преди седмица бушуваше масивният пожар. Министър-председателят заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, както и целият кметски екип на Благоевград бяха блокирани в новоизградения кабинков лифт, който е част от ски-център „Картела”.

Към 13.30 часа лифтът блокира вероятно заради повреда в задвижващия механизъм. Минути след 14.00 часа хора от охраната на премиера Сергей Станишев успяха да го свалят от блокиралия кабинков лифт. След него спасиха от висене във въздуха строителния министър Асен Гагаузов и част от кметския екип на Благоевград.

Преди акцията гардовете на премиера иззеха всички камери и фотоапарати от репортерите и служителите в Национален парк „Рила”.

Журналистите останаха в сблъскалите се една в друга кабинки на новоизградения лифт до 17.00 часа.

Кабинковият лифт е изграден от фирма, в която мажоритарен собственик е благоевградският бизнесмен Илия Ризов. Той е съпруг на окръжен прокурор Евгения Стоянова.

Новоизграденият ски-център "Бодрост - Картала" е незаконно построен, алармираха пред Дарик природозащитници от Коалиция "За да остане природа в България".

Този понеделник от коалицията, съставена от 30 неправителствени организации, са изпратили писмо до премиера, в което са го предупредили за незаконното съоръжение.

"Приемаме днешното участие на премиера Станишев в официалното откриване на лифта като директна държавна подкрепа за един незаконен проект", коментира Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие". По думите му новият ски-лифт и разширена ски-писта са изградени с редица нарушения на българското законодателство за устройство на територията и опазване на околната среда.

Според официалните документи, с които разполагат природозащитниците, строителство на лифта е извършено без решение по оценка на въздействие по околната среда, разширението на пистата е извършено без задължителната преценка за необходимостта от ОВОС и е неправомерно отнет държавен горски фонд чрез изграждането на долна лифтова станция и пътища.

За нарушенията са сезирани прокуратурата и Министерство на околната среда и водите като компетентен орган по ОВОС. Нарушенията бяха констатирани с протокол №4-16 на Регионална инспекция по околна среда и водите – Благоевград още на 10 октомври 2007 г., припомни Аврамов.

Оттогава до днес няма нито едно действие от страна на нито една държавна институция за спиране на незаконното строителство.

Поради тази причина коалицията „За да остане природа в България" включи случая със ски курорта на Бодрост-Картала в официалната жалба до Европейската комисия за нарушенията в Рила.

Природозащитниците припомнят, че недалеч от тази местност преди седмица бушува силен горски пожар. В потушаването му се включиха и доброволци от коалицията.

Според еколозите остават съмненията за причините за пожара и за възможностите и желанието на държавата да се справя с подобни бедствия.

Природозащитниците настояват изгорелите площи в Национален парк "Рила" да не бъдат разчиствани, за да се позволи на гората да се възстанови сама.

Чуйте в звуковия файл какво каза за Дарик Катерина Раковска, експерт в българското представителство на най-голямата международна природозащитна организация „Световен фонд за защита на дивата природа".