тютюн
тютюн / iStock/Getty Images
Близо 80 процента от тютюна в България е прибран. Това съобщиха от "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010" /НАТ-2010/.

При четирите сортови групи отглеждани в страната - "Басми", "Каба Кулак", "Бърлей" и "Виржиния", прибраните обеми тютюнева суровина са различни. От двете дребнолистни сортови групи ориенталски тютюн "Басми" и "Каба Кулак" са достигнати съответно нива от 95 на сто и 87 процента, а при едролистните сортови групи в сушилните и складовете на тютюнопроизводителите вече са налични 70 на сто от "Бърлей" и около 55 процента от "Виржиния". На фона на ежедневни наблюдения от страна на експерти на асоциацията и регулярни посещения от специалисти-технолози от търговските оператори на тютюневите полета, сушилните и складовете на земеделските стопани, към момента се констатира много високо качество на тютюневата суровина. По мнение на бранша, беритбата на тютюна от настоящата реколта ще приключи на 100 процента до края на септември.

Очаква се при оптимални климатични условия, през втората половина на октомври и през целия ноември да се извърши заготовка на суровината във формата, под която се продава на търговските фирми, с които тютюнопроизводителите имат предварително сключени договори - в кашони и селска бала. Активната кампания по изкупуване на стоката от тазгодишната реколта ще се развие най-интензивно през ноември и декември 2020 г. и ще приключи напълно през януари 2021 г., когато ще станат ясни крайните за сезона произведени количества тютюн, както и финалните изкупни средни цени по сортови групи, посочват от асоциацията.