Близо 3 млн. лева за полети с Авиоотряд 28
Близо 3 млн. лева за полети с Авиоотряд 28 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Близо 3 млн. лева за полети с Авиоотряд 28
64571
Близо 3 млн. лева за полети с Авиоотряд 28
  • Близо 3 млн. лева за полети с Авиоотряд 28

Над 1,6 млн. лева са стрували полетите на кабинета на ГЕРБ със самолетите и хеликоптерите на Авиотряд 28. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на първия за това Народно събрание парламентарен контрол. Данните са само за втората половина на мандата, тъй като от 2009 г. до 2011 г. ариотрядът е бил на подчинение на транспортното министерство. От данните, които изнесе министър-председателя, се вижда, че от 2009 година до 2013 година са били извършени 309 полета с правителствения авиоотряд. Това е струвало на бюджета 3 млн. лв.

Все още не може да се каже дали заявки за полети на Авиотряд 28 по време на управлението на ГЕРБ са унищожавани, защото според администрацията са разхвърляни „насам-натам", стана ясно от думите на премиера.

Орешарски обясни още, че данните не са разграничени по заявители и затова е необходим допълнителен анализ. Засега обаче е ясно, че от 2011 г. до 2013 г. Министерският съвет е платил над 1,6 млн. лева за полети на кабинета. Поради големия интерес и обществената чувствителност по темата Орешарски е разпоредил проверка на дирекция „Главен инспекторат" на Министерски съвет. Тя ще приключи на 28 юни тази година и докладът от нея ще бъде предоставен на временната анкетна комисия.

Освен със самолета бившият премиер се е придвижвал и с военни хеликоптери, стана ясно от обясненията на ресорния министър Ангел Найденов по време на контрола. От 1 юли 2009 година до 31 декември 2012 година с военни въздухоплавателни средства са изпълнени 67 задачи. Това е струвало на бюджета на Министерството на отбраната над 800 000 лева. В тази сума не е ясно какво точно се включва и дали е възстановена на министерството, каза Найденов.

Председателят на парламентарната комисия, която ще разследва темата, Венцислав Лаков разкри част от информацията, с която разполага: „Практиката е била: генерал Коджейков звъни за генерал Симеонов и нарежда къде да бъде пратен хеликоптерът". Коментар на информацията от страна на Борисов не последва.