Близо 2/3 от европейците не се интересуват от вота за ЕП
Близо 2/3 от европейците не се интересуват от вота за ЕП / снимка: DarikNews

Близо две трети от европейците - 64% се интересуват слабо или никак от изборите за Европейски парламент на 7 юни. Това сочи проучване на избирателните нагласи на Опиниънуей, публикувано във френския икономически вестник "Трибюн", предаде Франс прес.
   
Според допитването 73% от французите и 67% от германците не проявяват интерес към тези избори.
   
Що се отнася до икономическата криза, 58% от анкетираните европейци смятат, че всяка страна от ЕС е взела мерки самостоятелно, а 30% мислят, че ЕС е опитал да даде общ отговор.
   
Мнението, че страните членки на ЕС са се справяли всяка за себе си се споделя от 63 на сто от французите и 62 на сто от поляците.
   
Допитването е извършено от 26 до 29 май сред 4536 души от Франция, Великобритания, Германия, Италия и Полша.

Екзит пол в Холандия отрежда второ място на крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс в изборите за Европейски парламент, предадоха световните агенции. Партията взима около 15% от гласовете, което й дава 4 от 25-те места на Холандия в ЕП. На първо място с пет места са християндемократите на премиера Ян Петер Балкененде. В досегашния те имаха 7 места.
   
Герт Вилдерс е създател на филма "Фитна", който критикува Корана като "фашистка книга". Той приканва избирателите да отхвърлят намесата на ЕС в имиграционната политика и е на мнение, че Турция не трябва да става член на ЕС.

Освен това Вилдерс е заявявал, че България и Румъния трябва да бъдат изгонени от ЕС, Европейският парламент да се разпусне, а Европейската комисия да бъде сведена до чисто икономически функции.