Близо 2000 полицаи се грижат за реда в изборния ден
Близо 2000 полицаи се грижат за реда в изборния ден / netinfo

1985 служители на Столичната полиция ще бъдат ангажирани в опазването на сигурността и обществения ред при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент, съобщават от МВР. От полицията допълват, че е създадена организация за издаването на удостоверения на хора изгубили личните си документи и желаещи да гласуват.

По разпореждане на началника на Софийската дирекция на полицията са извършени предварителни комплексни проверки на зала № 3 на НДК, зала “Христо Ботев”, Културен дом “Средец” и 45-СОУ, където ще се помещават Международният информационен център, 23, 24 и 25 районни избирателни комисии.

През целия изборен ден районът около изброените сгради ще бъде отцепен. От полицията допълват, че са предприети мерки в изборния ден да не се издават разрешения за дейности с общоопасни средства, а складовите помещения да бъдат запечатани, с изключение на производствата с непрекъснат технологичен процес.

Засилени са дежурствата в Софийската дирекция на полицията за своевременното издаване на удостоверителни документи за изгубени, откраднати или унищожени документи за самоличност. 430 полицаи и 50 пожарникари от ОДП-София ще охраняват секционните избирателни комисии по места и Районната избирателна комисия в Областната администрация-София област.

Над 350 полицейски служители ще се грижат за осигуряване на обществения ред в изборния ден по предварително изготвен план, разработен съгласно указанията на ръководството на МВР. В областната дирекция е сформиран оперативен щаб за управление на силите и средствата, които участват в обезпечаването на обществения ред и сигурност по време на предизборната кампания, провеждането на изборите до окончателното обявяване на резултатите.

Пътните полицаи ще бъдат безкомпромисни към нарушителите на Закона за движение по пътищата съобщават от кат. Тяхна задача е да се грижат за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия и безопасното движение на возилата и пешеходците.