От АПИ съветват шофьорите да внимават
Близо 150 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Сняг вали в областите Бургас, Велико Търново, Разград, Силистра, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Шумен. Поради снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път III-358 Шипково - Рибарица в област Ловеч. За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход. Ограничено е преминаването през „Айтоски“ проход в участъка Вресово – Добромир на автомобили над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Смразяващ студ: -22 градуса на връх Мусала


Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Жълт код за студено време: Синоптиците предупреждават за ниски температури

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.