Близнаков готов да се откаже от имунитета си
Близнаков готов да се откаже от имунитета си / снимка: Sofia Photo Agency

Бившият министър на отбраната Веселин Близнаков не е съгласен с изнесените данни, че по време на неговия мандат, във ведомството са извършвани редица сделки на замени и отдаване под наем на военни имоти на скандално ниски цени. Близнаков, който в момента е народен представител от НДСВ, е готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако разследващите органи му го поискат.

Бившият военен министър беше категоричен, че продажбите на имоти във ведомството никога не са се извършвали без търг. По думите му министърът нямал правомощия да извършва замени, това било в пълномощията на областните управители. Той смята, че са необходими законодателни промени за подобряване на дейността на независимите оценители, за да им се търси отговорност при констатирани нарушения.

Близнаков е на мнение, че трябва да се направят обстойни проверки и ако някой е направил нарушение, да се потърси отговорност. На въпрос как си обяснява, че приемникът му на поста и негов съпартиец Николай Цонев го атакува, Близнаков отговори, че няма такова нещо и съобщи, че Цонев му се е обадил и му е казал, че никога и никъде не е цитирал името на Близнаков.

Миналия петък новият министър на отбраната Николай Цонев оповести резултатите от назначена от него проверка, според които агенция на подчинение на министерството е извършила редица сделки на замени и отдаване под наем на военни имоти на скандално ниски цени. Цонев не каза кога са извършени сделките и не стана категорично ясно дали това се е случило при управлението на Веселин Близнаков.