Бизнесменът Пламен Юруков оглави СДС
Бизнесменът Пламен Юруков оглави СДС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бизнесменът Пламен Юруков беше избран за лидер на СДС по време на XVII-ата извънредна национална конференция на синята партия. В балотажа за Юруков гласуваха 422-ма от делегатите срещу 267, които пуснаха бюлетина за председателя на столичната организация на СДС Стефан Иванов. В първото гласуване Юруков получи 301 гласа, Стефан Иванов – 256, а отпадналите от балотажа Йордан Бакалов и Драго Михалев – съответно 159 и 8 гласа.

По-рано през деня досегашният председател в оставка и президент на България от 1997 до 2002 година Петър Стоянов обяви пред съпартийците си, че няма да прави своя партия. „Няма да напусна СДС, оставам седесар”, заяви Стоянов в последното си засега политическо изявление.

„Няма да участвам във фракция, няма да се изказвам срещу новото ръководство. Каквото има да казвам, ще казвам на новия председател на четири очи”, убеди Петър Стоянов.

Стоянов покани приемника си на поста в понеделник до получи ключовете от Фондация „Демокрация”. По време на обсъждането най-радикално предложение направи бившият председател на парламента Александър Йорданов – наесен сините депутати да напуснат парламента и да тръгнат по страната, за да вдигнат духа на партийните структури за местните избори, защото иначе щяло да се повтори поражението от вота за евродепутати.