Бизнесмен на прокурор, крил работници в асансьор
Бизнесмен на прокурор, крил работници в асансьор / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка

Свилен Блажев, съдружник в петричкото дружество „Блажеви"ООД, ще бъде даден на прокурор за тежко нарушение за трудовото законодателство. Това съобщи пред Дарик социалният министър Тотю Младенов в Благоевград.

„Работодателят е извършил престъпление, застрашил е живота на своите подчинени на 21 юли, когато по време на инспекция във фирмата му е скрил 10 работници без трудов договор във вътрешен асансьор. Освен това Блажев ще бъде глобен с над 15 000 лева за всяко от констатираните нарушения", закани се министър Тотю Младенов. Той самият е контролирал проведената акция на инспекторите в петричката шивашка фирма.

„Цяло лято служителите в Главна инспекция по труда ще работят и няма да престават да извършват изненадващи проверки в цялата страна. Трябва да научим работодателите да спазват законодателството. Нужно е обаче и съдействие от страна на самите работници, а не те да се крият и осуетяват проверки", коментира още министърът.

До септември социалното министерство ще изготви и внесе в МС и в парламента всички промени в Кодекса за социално осигуряване. Според Младенов след среща с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали и представители на двата синдиката, е постигнато споразумение по спорни до този момент поправки в пенсионната система.

Интервю с министър Тотю Младенов чуйте в прикачения звуков файл

Още новини от Благоевград