Бившият шеф на КАТ: МВР е жив организъм, болен от хрема и рак
Бившият шеф на КАТ: МВР е жив организъм, болен от хрема и рак / снимка: БГНЕС, архив

„Когато един министър дойде и поеме ръководството на МВР, той заварва един жив организъм, който е болен от хрема и болен от рак. И всеки министър започва да лекува хремата - това е организацията на работата, а ракът - това е корупцията вътре при нас. Корупцията винаги я е имало. Става въпрос за системен проблем - нежеланието на ръководството да се справи с корупцията." Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бившият директор на КАТ Богдан Милчев.

Във връзка със смяната на шефа на „Пътна полиция" и глобата за превишена скорост на вътрешния министър Цветлин Йовчев, Милчев направи няколко уточнения.

По негови думи още август 2013 г. мобилна камера на „Пътна полиция" заснема личния автомобил на Цветлин Йовчев с превишена скорост. Това се случва на „Ботевградско шосе", с колко е превишена скоростта не е толкова важно, защото може да се случи на всеки, смята Милчев. „Когато служителят идва при мен, показва ми и ми казва: Шефе какво да правя? Аз му казах да действа по общия ред", обясни бившият директор на КАТ. Ноември месец фишът се получава на адреса на Йовчев.

„Най-фрапиращото беше, че този фиш се озова в служителя, който го е издал, той отива до банката в КАТ и го плаща", заяви Милчев и предположи, че за да се случи това, фишът е минал през няколко ръце в министерството, а информацията е била скрита от него.

„Видях с очите си платежното нареждане, на което стоят имената на министър Йовчев, а отгоре стои подписът на служителя, който е платил фиша. Знам, че има копие от това платежно нареждане и се надявам то да излезе", заяви Богдан Милчев. Той бе категоричен, че такова нещо е недопустимо.

„Какво трябва да ни се покаже? Защо трябва този фиш да се завърти из цялото министерство? Проблемът е кое наложи този фиш да бъде платен от служители на КАТ", възмутено запита бившият директор на КАТ.

По негови думи няколко седмици след това бил пратен в резерва - получавал заплата, но си стоял вкъщи.

„Това изглежда страхотно, но когато си на 42 години, ти се съпротивляваш. Аз взех своето решение и още на 6 януари си подадох рапорта по собствено желание. Най-интересното е, че тези три месеца ме държаха и проверяваха по анонимен сигнал дали дипломата ми е била истинска", разказа Милчев, който допълни, че до отстраняването му са били направени около 28 проверки по анонимни сигнали.

„Въпросът, който искам да задам, е има ли запис в МВР между мен и журналист в едно кафе, подслушван ли съм или не съм през тези три месеца и унищожен ли е бил този запис три дни след създаването му", обясни Милчев.

Той подчерта, че през тези три месеца, когато бил задържан абсолютно неоснователно в МВР, искал да предизвика сериозен дебат за корупцията.

„През последните 8 месеца постоянно подавах сигнали за проблемите, които има във взаимоотношенията, които имаме с различни служби и най-основният проблем - корупцията вътре в МВР", допълни още Богдан Милчев.

Източник: NovaNews.bg