Бившият секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста
Бившият секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста / снимкa: Sofia Photo Agency
Бившият секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста
26878
Бившият секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста
  • Бившият секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста бившия главен секретар на Агенцията за българите в чужбина Стефан Николов. Той е обвинен в престъпление по служба и беше задържан на първи март.

Съдът счете, че е налице обосновано предположение, че именно Николов е автор на деянието и така му постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Според неговия защитник Златка Стефанова тежестта на обвинението е достатъчно основание подзащитният й да остане в ареста. "Тежестта на обвинението, което е повдигнала прокуратурата, е достатъчно за първоначалното задържане. Днес ние представихме доказателства за това, че делата, за които твърдеше прокуратурата, че са срещу г-н Стефан Николов, са прекратени. Освен това той е отстранен от Държавната агенция за българите в чужбина. Съдът прие, че има обосновано предположение на този етап", обясни тя.          

Според прокуратурата, Николов е нареждал на подчинените си да приемат преписки на кандидатстващи за българско гражданство, които не са били обработвани по съответния ред. Така се е стигало до издаване на удостоверения без входящ номер.

Николов беше поредният арестуван по делото за разбития канал за уреждане на молдовци и украинци с българско гражданство.