Бившият областен управител на Добрич остава в ареста
Бившият областен управител на Добрич остава в ареста / снимкa: Дарик - Добрич

Бившият областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и ексшефът на дирекция в областната управа Пламен Ганев остават зад решетките. Добричкият окръжен съд постанови спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Двамата са обвинени в длъжностно престъпление. Предмет на престъплението са 7 имота с площ 32 декара край фара в Шабла, прехвърлени на земеделската кооперация в село Тюленово, а после продадени на посочени от Хаджиев и Ганев лица. Щетата за държавата възлиза на над 116 хил. лева.

Защитата на обвиняемите нарече поисканата от прокуратурата най-тежка мярка неоснователна и необоснована. Адвокатът на д-р Хаджиев Живко Желев посочи, че неговият подзащитен е хипертоник и представи две епикризи за влошено здравословно състояние. Сред другите мотиви на защитата бе фактът, че като общопрактикуващ лекар д-р Хаджиев има над 1200 пациенти в 4 села, някои в тежко състояние, за които трябва да се грижи. Адвокат Милен Янков заяви, че Пламен Ганев има бременна съпруга и болен баща, за които трябва да полага грижи, както и непълнолетна дъщеря, за която плаща издръжка.

Защитата поиска налагане на някоя от по-леките мерки за неотклонение - парична гаранция или подписка. Прокурорът Пламен Костадинов обаче изтъкна, че обвиняемите могат да се укрият и даде пример с бившия областен управител на Варна Добрин Митев, избягал от правосъдието в Нова Зеландия. Обвинителят подчерта, че ако бъдат пуснати на свобода, двамата могат да подтикнат към лъжесвидетелстване разпитвани по делото свидетели.

Съдия Калина Димитрова обаче счете, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че двамата са извършили престъплението, в което са обвинени. Според съдията съществува опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. Затова Димитрова наложи мярка „задържане под стража". Определението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.